lördag 3 mars 2012

2012-03-03 Lördag

Jocke har i många år pratat om att han vill ha ett akvarium - och som födelsedagspresent i höstas fick han sin önskan uppfylld. =)

Det är ett litet Nanoakvarium, bara 30 liter - men dom är enormt söta. Såklart blir man väldigt begränsad på vilka fiskar man kan ha. Jordbruksverket har regler på hur många fiskar (och hur stora) man får ha i olika mängder vatten. Men sen är det annat som också styr vilken sorts fisk man kan ha, det är inte så många som kan trivas i det lilla simutrymmet.


Vi började med 4 st kolglödstetror, men 2 st dog rätt snabbt, så nu har vi bara 2 kvar. Lite få i antalet för att vara en stimfisk, men dom verkar trivas väldigt bra med våra 3 gula Endlers guppy-fiskar. Sen ville Erika ha en slamsugare (algätare). Så då köpte vi Edward Sugpropp. Fråga mig inte vilken sort han är, det har jag inte lyckats lära mig, men en liten algätande fisk. Han var en ensamfisk, sa säljaren i djuraffären, men efter ett par veckor tyckte vi att han var så loj. Vi testade att ändra värmen på vattnet, vi försökte med att ändra syretillförseln... inget funkade. Så då åkte vi tillbaka till djuraffären och köpte en "tjej" åt honom. Och det var faktiskt roligt att se - vilken lycka. Han simmade runt, runt, runt och svansade för den nya. När hon, Vimmel som Hanna döpte henne till, simmade runt och åt alger så var alltid Edward bara nån cm bakom. Så han var inte alls en ensamfisk....

Tyvärr överlevde inte Vimmel, en dag låg hon död på botten...

Men samma kväll flyttade den här lilla kompisen in - Humlan... Och samma sak upprepade sig, där Humlan var, där var Edward... Nu har han lugnat sig lite i sina kärleksförklaringar och dom kan vara lite åtskiljda... men oftast sitter dom bredvid varann och äter alger. =)

Idag har det varit fantastisk väder. Varmt, soligt och takdropp!!!

Erika och jag tog med oss dogsen ut på gården där vi satt och njöt i solen.
Men låt er inte luras av den här bilden. Man kan tro att även "Apan" njöt i solen - men se, det gjorde hon inte - här tror jag hon bara poserade för fotografen. ;)
Hon ville busa.

Och hon fick som hon ville.

Men eftersom snön ligger i samma höjd som staketet mot gångbanan, så vågade vi inte ha henne lös, så det blev långlina för henne.

Även Nilla busade i snön, men när skaren hade fått henne att blöda både på ena tassen och på nosen så bestämde hon att det var nog. Nu skulle hon in.

Ja, skulle korgen ligga på den här höjden så skulle Erika dunka hur lätt som helst... ;)


Så om man bortser från den krampande, värkande, bråkiga ryggen sen pladasket på ishalkan igår, så har det varit en jättehärlig dag!

=)

8 kommentarer:

 1. Härliga bilder idag hade vi också en bra skare som bar t o m mig så jag och hundarna for som harar i skogen:-)

  Det är nog skönast att ligga inne och vila tills det har blivit sommar igen:-)

  SvaraRadera
 2. http://prickigaprinsessan.wordpress.com/3 mars 2012 17:15

  Vad mycket äcklig snö ni har kvar! Mycket jobb med akvarium, vi har koifiskar men dom bor ju utomhus. Just nu ligger dom i dvala i dammen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nog är det mycket jobb alltid, och ju mindre dom är, desto oftare måste dom rengöras. En gång i veckan gäller för vårt lilla om fiskarna ska må bra. Nu har vi sån tur att vi har Hanna, hon fixar och donar med alla våra djur. ;)
   /Anette

   Radera
 3. Er Edward Sugpropp ser ut som en Otocinclus affinis, och är isf inte en ensamfisk - de brukar gilla kompisar väldigt mycket! :) (F.ö. en jättebra algätare som funkar även i mindre akvarier). Har inte hittat något svenskt namn på den på alla år jag har hållit på med akvariefiskar, "Otto" brukar funka i de flesta akvarieaffärer. :)
  Härligt med takdropp även i norr - brukar ni ha många översvämningar på våren, eftersom ni har så mycket snö? *nyfiken*

  SvaraRadera
  Svar
  1. JA! Så heter han nog, Edward (och humlan). Det första är i alla fall rätt, det känner jag igen, affinis lät inte riktigt bekant, men det stämmer säkert. Edward och Humlan är i alla fall kära medlemmar i vår "familj". =)
   Älvarna svämmar ju över på våren, och folk som har hus och sommarstugor för lågt och nära älvkanten kan ofta få källaren fylld av isvatten.
   Men vi som bor bättre till känner aldrig av när snön försvinner. (bara man har bra dränerat runt huset förstås...)
   /Anette

   Radera
 4. Jag får rysningar när jag hör akvarie Stoffe skulle tvunget ha ett när han var ca 12 Han sparade och fick till slut ihop pengar till ett.. 170 l var det på. Men sen när det var dags att städa Ha ha ha köp aldrig ett akvarie till barn även om de betalar själv. Han städade aldrig utan det var jag som fick sköta det Jag stod ut till i somras då hade vi en fisk kvar så den fick gå till de sälla jaktarkerna och akvariet åkte till tippen Unde dessa 15 år hann vi med 3 Rambo som våra algätare hette (Stoffe var väldigt bra på att döpa fiskarna)Tur inte Jocke räknas som barn ;) Fina bilder med takdropp och allt Här har gräsrullningarna kommit igång :D Kram Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vad gäller städningen är det nog samma som gäller... ;)
   /Anette

   Radera
 5. vi har nog gett upp det där med akvarium, tycker alltid någon dör så man blir mest ledsen av det. :(

  SvaraRadera