lördag 14 augusti 2010

2010-08-14 Lördag


Medeltidsdagar på Gotland

Vi började semestertrippen i Stockholm. Först installerade vi oss på Scandic Sjöfartshotellet, som var jättefint. Vi hade bokat ett superiorroom via Ica-kortet - och vilket rum !! Vi hade egen balkong med utsikt över vattnet till Gröna Lund - helt fantastiskt.


Sen gjorde vi stan - shoppade och åt god lunch på nåt fik nere i källarvalven i gamla stan.






Middagsbordet var bokat på Koh Phangan. Vilket läckert ställe - en resturang som är inredd för att man ska få känslan av att sitta på en strand i Thailand. T.o.m. havsbrisen som gjorde att lamporna svajade.

Jättemysigt - och väldigt god mat.













Vi hamnade vid ett bord under en korkek. ;)







Sen tog vi efterätt och lite vin på hotellets takterass!

Innan vi åkte höll vi koll på alla vädersajter - och tyvärr visade dom alla lika - regn, regn, regn.... och mulet.

Vilken tur att dom alla hade fel. Lite mulet under dagen i Stockholm, men superväder på kvällen. Och dagarna i Visby gick att jämföra med utlandsväder - sol och varmt!







Onsdagmorgon tog vi flyget över till Gotland.





Det är så mysigt i Visby med alla kullerstensgränder och fina små hus!








Vi bodde innanför murarna på ett mysigt litet hotell som heter St Clemens. Innan vi åkte hittade jag igen ett radioklipp om just St Clemens hotell - som handlade om deras spöke - men som tur var höll hon till i sviten - och vi hade bokat ett "small"-rum.




Hotellet är byggt av 5 olika byggnader och många av rummen har ingång direkt från nån av dom små gårdarna.












Och i det fantastiska vädret intogs frukosten såklart ute i en av trädgårdarna. =)


Vi hade inte utgång direkt på gården, men det är vårt fönster som är längst till vänster.











Den medeltida marknaden...

Här kan man hitta allt man behöver. ;)







Gycklargrupper finns det i massor - en av våra favoriter är gruppen Jauvet - som tyvärr lägger ner sitt engagemang efter den här veckan - efter att ha underhållit i 14 år.

Den här veckan spelade dom upp olika shower varje dag och när vi tittade så var det "Sagan om Robin Hood den andre"

Allan-Brallan-i-dalen sjunger när Marion möter Robin. Tyvärr råkar hon slå till honom och vips dyker Azim (från Kevin Costners film om Robin Hood) och "räddar" Robin.







Så det slutar med att Robin får Lady Kluck istället... här får dom lite hjälp på traven med slut-kyssen av Sheriffen av Nottingham och Prins John.













På kvällen hade vi bokat biljetter till Tornerspelen.
Här är vi på väg genom den Botansika trädgården - tidsenligt klädda - såklart....












Publiken delas upp i "staden" och "landet". Vi hade bokat plats på landsidan i år igen. Tyvärr verkar det som om Landet alltid förlorar - men dom har helt klart dom finaste hästarna.











Jorden och Skogarnas Riddare















Den Magiska Kraftens riddare



Det är dom två snyggaste hästarna, sen tillhör också Kunskapens Riddare och Tvenne Pilar Landssidan.





Eftersom det skulle regna på torsdagen så hade vi bestämt oss för att hyra en bil och åka runt lite på Gotland, bl.a hade vi tänkt oss till Lojsta Hed för att kolla på Gotlandsrussen. Men då vi vaknade och såg vilket kanonväder det var så insåg vi att det skulle bli alldeles för varmt att åka runt i en bil.
Så vi gjorde "stan" på förmiddagen.

Här är den Medeltida paraden som går genom hela visby och ner till marknaden.












Den här tjejen var jätteduktig - hon gick där på sina styltor och snurrade runt och flaxade med vingarna. Helt otroligt att hon kunde hålla balansen så bra.










Och såklart finns det massor av mat-stånd på marknaden. Färskt bröd, dryck, nygrillat vildsvin - det finns något för alla smaker.

Och när man går där bland alla människor i medeltida kläder, gycklare som spelar flöjt, dofterna från grillen - det känns verkligen som man förflyttas till medeltiden! =)








I år provade vi "Lammull"
Varm äppelcider med vispgrädde och kanel. Det var faktiskt väldigt gott, smakade lite som turkiskt äppelte - och det kommer jag nog att testa härhemma också, när man kommer in efter att ha varit ute en kall vinterdag t.ex.






På torsdagkväll köpte vi biljetter till Kung Birgers Gästabud. Man kunde antingen gå som "hovfolk" - kostade 1500 kr, då blev man serverad mat och dryck ingick. Totalt 10 rätter.
Eller så kunde man gå som "adel" - det kostade "bara" 695 kr, och då fick man också serverat mat men drycken fick man köpa utöver. 6 rätter fick adeln.
Borgare och bönder betalade 295 kr + dryck. Där var det buffé så man fick hämta sin mat själv.
Och så fanns det fattiglapparna, dom betalade 100 kr, men fick sitta på golvet och försöka tigga till sig mat från adels-bordet....

Medan vi stod i kön för att få komma in så underhölls vi med sång av dom här tjejerna på styltor, plus småtjejerna som dansade.









Gästabudet hölls i St Nicolai's ruin. Och vilken tur att det inte regnade....














Vi gick som Borgare - Bönder var dom som kom med sina yngel - vi blev indelade på två bordslängor var och sen fick bönderna börja hämta mat - vilket var bra för alla barnens skull...











Och medan vi åt underhölls vi av gycklare. Det var magdanserska, eldslukare/fakir, lindansare, trolleri, jonglör - och två jätteduktiga killar som gjorde konster med eld. Och till alltihop spelades tidsenlig musik på nåt liknande säckpipor.


Systeryster och jag hade några härliga semesterdagar - men visst är det skönt att komma hem också. Hundarna blev jätteglada - och det hoppas jag att resten av familjen också blev, även om dom inte visar det lika tydligt. ;)

Nu är det slut på semester för det här året - nu är det vardagen som väntar, och om en vecka börjar även skolan. På ett sätt ska det bli lite skönt också, man får in lite rutiner igen och tar sig isäng på kvällarna....

7 kommentarer:

  1. ser ut som en väldigt mysigt tripp! :)

    SvaraRadera
  2. Skönt att ni hade bra väder! Det gör mycket när man är där! Ni verkar haft det supertrevligt!

    SvaraRadera
  3. Det verkar som att ni fick en fantastisk semesterresa.

    SvaraRadera
  4. Vilken faantastisk tur :D Ljuvliga bilder Korkeksbilden var ju för härlig Tack för att vi oxå fick en glimt.. Visby är himla mysigt kalle och jag var där för jäääättelängesen Skulle gärna åka dit igen

    SvaraRadera
  5. Viken härlig semestertripp- mycket roligare än att bara ligga och sola.Snygg klänning, ibland var saker bättre på medeltiden:)
    Det är väl därför man har hund för att någon ska bli glad när man kommer hem ;-)

    SvaraRadera
  6. Åh vilken fantastisk resa ni har gjort....verkar som ni har fått se och varit med om en hel del. Läst igenom de dagar jag har missat och ser att båda hundarna gör stora framsteg vad gäller cykling och spårning.Jag prenumererar på den här bloggen men får ingen uppdatering på min mail!

    SvaraRadera
  7. alldeles alldeles underbart ser det ut !!!!! åh va härligt jag förstår att ni haft det :)
    det med varma cidern får man testa sen när kylan kommer.. tack för du delar med dig av så fina bilder !

    SvaraRadera