tisdag 3 juli 2012

HDR

För den som vill veta vad jag menar med HDR-bild....

Hdr betyder: (enligt wikipedia)
High Dynamic Range är ett namn för en kamerateknik som producerar bilder med ett mycket stort intensitetomfång och därmed kommer närmare det som vi är vana vid att våra mänskliga ögon producerar. Det betyder att man i en och samma bild kan ha både mörka och ljusa områden men individuellt exponerade för maximal läsbarhet och detaljrikedom. Ett sätt att åstadkomma detta är att ta flera exponeringar av samma scen. Dessa ska då vara normalt exponerad, underexponerad och överexponerad. Ju fler bilder man lägger samman, desto större omfång får man. Sammanställningen av dessa exponeringar görs sedan med speciell programvara. Metoden är populär för att fotografera till exempel insidan av stora byggnader och kyrkor, där solbelysta fönster och insidan av mörka torn inte kan beskrivas i tillräcklig detaljrikedom med endast en exponering. Flera kameratillverkare har uppmärksammat denna marknad och erbjuder kameror med en inbyggd förmåga att automatiskt göra en serie HDR exponeringar och sy ihop dom till en integrerad, färdig HDR bild.

 Om man googlar på bilder och söker på hdr så får man upp massor av jättesnygga foton.

Man ska alltså ta minst tre bilder, en "normal" en underexponerad och en överexponerad. Sen finns det gratisprogram att ladda ner där man lägger ihop bilderna på nåt sätt och får fram en bild där man t.ex. både ser detaljer i början av en tunnel, men också vad som finns på andra sidan.....
Sen kan man också leka med att få fram färger i programmet

Som med allting annat så krävs det träning och tålamod, vilket jag inte har - jag vill ha perfekta bilder direkt... ;)

Men så här kan dom bli.


 Orginalbild - nånstans i mitten av alla exponeringarna.
Efter hdr-behandling och lite färglek.
 Orginal...
 Hdr...
Och så en sista bild på toknilla - den har jag tagit bara bilden som jag hade, i starkt solljus så orginalet var inte så bra - men det gick leka fram en rolig bild ändå utifrån bara en bild.

4 kommentarer:

 1. Tack för förklaring hade jag ingen aning om!HDR-bilderna blir lite extrema men nu när du förklarat så inser jag att jag sett många sådana utan att veta det :-)

  SvaraRadera
 2. Vad kul !!! Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Jag måste verkligen gå en fotokurs!

  SvaraRadera
 4. hdr kan verkligen bi jättehäftigt! ska nog ta och testa lite någon dag jag med! vad heter programmet du använder?

  SvaraRadera