lördag 17 mars 2012

Idag (och imorgon) "jobbar" jag med Hanna i Djurhuset. Jag är med för att lyfta dom tunga grejerna. Hannas rygg bråkar och sjukgymnasten har lagt förbud på tunga lyft tills det blir bättre.


I månadsskiftet jan/feb hade vi en period med kallare än minus 30 i flera dagar. I "karantänstallet" finns det djur i 5 stora boxar. Det är djurhusets utedjur, som bara är inne dom allra kallaste månaderna. Minigrisar, kaniner och höns.

En av Hannas jobbarhelger hade vattnet frusit i karantänstallet. Efter att ha konsulterat ansvarige på stället så startade hon en värmefläkt där inne. Vilket fick till följd att söndagmorgon när hon kom dit så hade vattenrören frusit sönder, och när det tinade så sprutade vattnet ut, och det stod ungefär en decimeter vatten i gången och i boxarna...

I 6 timmar höll vi på att ösa vatten och skotta ut genomdränkt spån... som tur var fick hon också hjälp av en kompis som tog hand om utfordringen av djuren inne i Djurhuset...

Hanna tog det tyngsta lasset, förutom att lasta vatten och spån så körde hon också bort kärr efter kärr därifrån - till följd att ryggen rasade. Och då det aldrig blev bättre så blev det till att kontakta sjukgymnast - med lyftförbud som följd.


Men det är kul att följa med till djuren, så det gör jag gärna.


En av favoriterna - jag har ju döpt henne till Greta, och kompisen till Hulda, men egentligen heter dom Systeryster och Lillstrumpa.
Här är Molly och Bill - också minigrisar fast dom är 3 ggr så stora som Greta och Hulda. Dom bor ute i Karantänstallet. Man kan ju tro att dom aldrig får mat, men dom har precis ätit, ändå går dom runt och letar efter nåt gott. =)


Två små söta kaniner.


Väldigt dålig bild, taget genom akvarietglaset.

Det här är en Axolotl. Dom är rätt läckra faktiskt. Så här står det om dom på informationslappen i Djurhuset.

"Axolotl betyder vattengud. Axolotl genomgår aldrig en metamorfos, utan stannar i larvstadiet, d.v.s. den blir aldrig vuxen. Detta kallas neoteni"

En av dom stora landsköldpaddorna. Dom är upp mot 40-50 cm stora. Deras 4-åriga ungar ligger runt 10 cm... Det tar tid att växa upp. ;)


Jag tycker lite synd om sköldpaddorna, dom är ju inte speciellt smidiga direkt. Det här är dom som lever i vatten. Och nu ville alla 3 upp på stenen, men den 3:e fastnade uppe på dom andra som var i vägen...


Nån som hade för bråttom och lyckades doppa hela huvudet i maten. ;)


Den här lilla var tidigare privatägd. Blev uppfödd mest på pannkakor och inte rätt näringsriktigt foder - vilket resulterade i knöligt insjunket skal. Det syns inte så bra på bild dock.


Favoriter - Skäggagams-ungarna. Dom är så himla söta med sina breda käftar som kastar i sig larverna.


En liten hamster.


En liten Gerbil.

Och en liten gerbil-unge som tittar fram ur boet.

6 kommentarer:

 1. Vilket roligt jobb hon har, men alla var inte lika söta tycker jag. Jag skulle inte vilja gulla med dina favoriter "skäggagamarna", de ser läskiga ut tycker jag :D

  SvaraRadera
 2. Kul med alla djuren särskilt om man bara tar hand om dem ibland:-). Minigrisar kanske är släkt med dalmatiner?

  Vad är vattengud för djur? Fisk eller ödla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vad gäller mat så är nog minigrisarna släkt med Dalmatinern... ;)
   Axolotl - nu har jag sökt på wikipedia, som säger att det är en mexikansk salamander. Ett rätt intressant art om man läser vidare. Genomgår som sagt aldrig metamorfos så den blir aldrig färdigutvecklad/vuxen, kan dock ändå föröka sig. Och dom har förmågan att återbilda förlorade kroppsdelar...
   Står på wikipedia alltså, ínte en helt tillförlitlig källa...
   Rätt söta, eller rättare sagt, så fula att dom blir söta.

   /Anette

   Radera
 3. verkar vara ett spännande jobb!

  SvaraRadera
 4. Åh, nostaligi! Minigrisar, skäggagamer och vit hamster! Allihop favoriter.
  Skäggagamerna är såå söta när de missar sina syrsor och fastnar i ens fingrar - det gör inte ens ont fast de sliter i fingertopparna - hihi!

  SvaraRadera